Musik forvandler 15 minutter til 5 minutter

På pizzeriaet Cavallino kører TV'et med musikvideoer fra VH1 hele dagen og serverer pophits, der skal gøre ventetiden for kunderne kortere og holde gang i pizzabagernes tempo.

Tid føles sjældent som en fast størrelse, men især ventetid kan være lang. Ventetiden på en pizza er ingen undtagelse, nærmere et eksempel på, hvor vidt forskelligt et kvarter kan føles. Ifølge den 24-årige pizzabager Suat Cift er musik et greb, der kan være med til at forkorte ventetiden. Det er i hvert fald hans erfaring i pizzeriaet Cavallino, hvor han arbejder.

”At stå og vente på noget i et kvarter kan føles som mindre end fem minutter, hvis du lytter til musik. Det får tankerne et andet sted hen, og det kan være en fordel for mig, når folk venter på en pizza,” siger Suat Cift.

 

Popmusik virker bedst

Midt på dagen er der som regel ikke travlhed i det italienske pizzeria på Amager, men når klokken nærmer sig 18, hober lokalet sig op med ventende kunder. VH1 spiller danske og internationale hits på TV’et i baggrunden, som både pizzabagerne og kunder kan se på. 

”Du kan ikke finde noget, som alle kan lide, men sange, som alle har hørt før, virker bedst. Det kan irritere nogle at høre en helt ukendt sang, men hvis det er et nummer, du har hørt 10 gange, så overlever du nok også den 11. ,” forklarer Suat Cift om valget af musik.

Når det er musik, man kender, har tankerne lettere ved at vandre, du nynner måske ubevidst med, og så kan ventetiden føles kortere, mener pizzabageren.

 

Stilhed frustrerer

Musikken er dog ikke kun vigtig for kunderne. Også de ansatte på den anden side af skranken bider mærke i, hvad der kommer ud af højtalerne. Det skal gerne være en genre med højt tempo, for det kan ifølge Suat Cift være med til at holde gang i kedlerne.

”Det sker ofte, når der kører sørgelig musik i baggrunden, at min kollega siger: ”hey, skift lige musikken, jeg er ved at falde i søvn!”,” siger Suat Cift og griner. 

De har en enkelt gang eller to oplevet, at musikken ikke virkede, og det mindes Suat Cift med gru i stemmen. Man kunne høre en kuglepen falde til jorden, og det skabte en helt forkert stemning i restauranten, hvor der er plads til 10-12 siddende gæster.

”Jeg ville blive halvstresset og småsur, hvis der var stille hele dagen. Musik har en stor betydning for os - det er vigtigt,” siger Suat Cift.

Få adgang til 38 millioner musiknumre

Med en musiklicens får I adgang til over 38 millioner musiknumre fra hele verden - så kan I spille præcis den musik, jeres gæster og medarbejdere kan lide.