Skal sangskriveren og komponisten også ha’ penge?
Musiker og komponist er ikke altid det samme
Når du betaler et honorar til artisten eller bandet, er det deres løn for at stå på scenen og spille musik. Men det er ikke altid de samme, som står på scenen, der også har skrevet musikken. Ofte bliver der spillet musik, som andre har skrevet, eller der har været flere forskellige sangskrivere, producere eller komponister med til at komponere musikken. Alle, som har været med til at skabe musikken, har ret til at få betaling, når deres musik bliver spillet offentligt – og det er den betaling, som Koda sørger for. Derfor skal du, ud over betalingen til artisten på scenen, også betale til Koda, som så sørger for, at betalingen går videre til dem, der har skabt musikken.
Koda gør det nemt for dig
En af fordelene ved at betalingen går igennem Koda er, at du kun skal betale ét sted - i praksis ville det nærmest være umuligt, hvis du selv skulle kontakte alle rettighedshavere og forhandle priser på værkerne inden musikken kunne spilles til koncerten. Ofte er der nemlig mange rettighedshavere på hvert enkelte musikværk. For eksempel har der været fire sangskriver med til at skrive Rasmus Seebach hittet ”Natteravn” og til Mø hittet ”When I Was Young” er der intet mindre end syv rettighedshavere, som du skulle bede om lov. Koda løser dette ved at lave én samlet licens for alt musik og så fordele betalingen mellem rettighedshaverne. Koda er non-profit, så ud over administrationsomkostninger, går hele din betaling tilbage til komponisterne og sangskriverne.
Hvad koster det at arrangere koncert?
Beløbet til artisten på scenen forhandles direkte mellem arrangør og artist, eller den booker der repræsenterer artisten. Beløbet til Koda afhænger af billetprisen og antallet af publikummer til koncerten. Du kan udregne prisen og starte din licens her.