Spørgsmål og svar: Livestreaming og digitale gudstjenester

Midt i en krisetid, hvor vi skal holde afstand fra hinanden, så er det tydeligt, at musikken skaber glæde og samler os hver for sig. Det kan vi se med de mange initiativer så som digitale gudstjenester, online fællessang og livestreaming af koncerter, som deles på diverse hjemmesider og sociale medier. 

I Koda arbejder vi for, at musikere, komponister og sangskrivere får betaling for deres arbejde, men vi har også fuld forståelse for den svære økonomiske situation, som mange står i lige nu grundet coronakrisen.

Herunder får du svar på de typiske spørgsmål til Koda om brug af musik i denne tid, hvor de musikalske oplevelser sker online:


Hvilken musik må man spille under digitale gudstjenester?

På grund af coronakrisen giver Koda en vederlagsfri tilladelse til livestreaming og streaming on demand af gudstjenester. Den får du ved at skrive til kunde@koda.dk. Dette gælder i perioden frem til 31. maj 2020, og man må spille/synge den samme musik som ved fysiske gudstjenester.


Hvad med livestreaming babysalmesang, kirkekoncerter, musikgudstjenester og fællessangsarrangementer?

Livestreaming og streaming on demand af koncerter, musikgudstjenester, fællessang og lignende, som er gratis for forbrugerne, og som samtidig er uden reklamer, uden sponsorater og uden nogen former for økonomisk brugerbidrag, er frem til den 1. august 2020 gratis. Dog kræver det en såkaldt vederlagsfri tilladelse, og den får man ved at skrive til kunde@koda.dk.

Prisen for livestreaming og streaming on demand af koncerter mv. uanset platform, hvor brugeren betaler for at streame, eller som er sponsorfinansieret, finansieret af frivillige bidrag eller reklamefinansieret har følgende reducerede priser: 10 % af bruttoindtægter med en minimumsbetaling på 250 kr. pr. koncert. Kontakt Koda på mail medie@koda.dk for en musikaftale.

 

Må man sætte sang-salmetekster på videoen, mens der synges?

Retten til tekst er forvaltet af CopyDan Tekst og Node - ikke Koda. Se også https://tekstognode.dk/.

 

Hvad er forskellen på en live-transmission og en video, der ligger fast eller i en afgrænset periode på hjemmeside eller Facebook

Livestreaming kan finde sted uden synkroniseringslicens med Nordisk Copyright Bureau (NCB).

Hvis optagelsen bliver liggende på ens hjemmeside eller andre platforme, skal man som udgangspunkt have en aftale om eksemplarfremstilling, herunder synkronisering, med NCB. Denne aftale kan laves med NCB, så længe der kun benyttes sange fra det pågældende trossamfunds salmebog. Benyttes der andre sange, kræver det en aftale direkte med de enkelte rettighedshavere, fordi brug i religiøs sammenhæng kan være i strid med reglerne om droit moral i ophavsretslovens § 3.

Du kan kontakte NCB på mail av.dk@ncb.dk eller tlf. 33 30 64 12. Læs mere om NCB på www.ncb.dk

OBS:

Koda gør opmærksom på, at der ved livestreaming og upload på sociale medier som Facebook, instagram og Youtube kan opstå situationer med blokering. Dette skyldes ikke Kodas aftale med tjenesten. Koda henviser i disse tilfælde til den enkelte platform.

Find flere spørgsmål og svar om Koda og brug af musik her.

 

Livestreaming i krisetider

Frem til den 1. august 2020 er prisen for livestreaming reduceret. Klik her og læs mere.

Brug for hjælp?

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål mandag til torsdag kl. 9.00 - 16.00 og fredag kl. 9.00 - 15.00. 

Tlf: 33 30 63 80

Email: kunde@koda.dk